Svatý Martin je tradičním podzimním svátkem, který je spojený s několika velmi příjemnými zvyky.

  • Peče se svatomartinská husa.
  • Otevírají se svatomartinská (mladá) vína.
  • A svatý Martin přijíždí na bílém koni a přiváží první sníh.

V dnešní době patří svatý Martin ke společenským událostem, ve vinařských oblastech se otevírají letošní vína a slaví se letošní úroda. Svatý Martin je spojený také s hody a s propečenou husičkou, pořádají se jarmarky nebo lampiónové průvody a celkově je to den plný jídla pití a dobré pohody. Pak už přichází doba zklidnění a příprava na adventní období a Vánoce.

Svatý Martin se slaví 11. listopadu a to letos připadá na pondělí. Protože v pondělí se většinou chodí do práce, tak nejlepší bude využít nastávajícího víkendu a dopřát si svatomartinské menu už v sobotu nebo v neděli.

Svatomartinská husa

Mezi základní výbavu na svatého Martina patří samozřejmě pořádně vypečené svatomartinské menu. To by se mělo skládat z:

  • pomalu pečené husy: dejte husu do hlubokého pekáčku, posolte, pokmínujte, podlijte a přes noc pečte alespoň 12 hodin na zhruba 80 °C, dopoledne pak přidejte teplotu na 150 °C a pečte do zlatava;
  • jako přílohu můžete vyzkoušet kedlubnové zelí: kedlubny nakrájejte na nudličky, podlijte vodou a duste na másle do změknutí, na ochucení můžete přidat pepř a dochuťte solí,
  • a k tomu bramborové knedlíky: dvě velké brambory uvařte ve slupce, přidejte k nim stejné množství strouhaných syrových brambor, vajíčko, polohrubou mouku a krupičku půl a půl, vytvarujte knedlíčky, které vařte v osolené vodě.

Ke svatomartinské huse se pojí dvě legendy. Dle první husy rušily svatého Martina při kázání a narušovaly bohoslužbu, proto si odpykávají svůj trest na pekáči. Druhá legenda pak říká, že svatý Martin se schovával v husníku před volbou biskupa, ale právě husy ho prozradily.

Tradice podzimní pečené husy je možné vysledovat několik stovek let zpátky až do Německa ke Karlu Velikému, který vládl v osmém století. V té době se vykrmená husa odváděla jako úrok panovníkovi, husy se vůbec v té době používaly jako platidlo. A není lepší platba než ta, kterou si můžete upéct a sníst. Platba vykrmenou husou se stala symbolem podzimu.

Co je svatomartinské víno

Svatomartinské menu může být dost těžké a mastné. Jako protiklad si k celému menu můžete nalít první letošní víno. Ve Francii mají Beaujolais nouveau, v Čechám máme svatomartinské. Tzv. Svatomartinská vína jsou mladá vína, která se prodávají pod ochranou značkou právě svatého Martina.

Tradičně se toto víno začíná prodávat 11. 11. v 11 hodin a 11 minut. Vzhledem k tomu, že 11. listopadu letos připadá na pondělí, tak státní Vinařský fond, majitel ochranné známky, přišel s tím, že svatomartinské uvolní na trh už o víkendu. Můžete tak koupit už teď pátek první letošní vína, bílé, červené i růžové. O ochrannou známku zažádalo letos celkem 412 vín a 366 jich ji i dostalo.

Svatomartinské víno je svěží, s ovocným nádechem, jsou to suchá vína se zbytkovým cukrem do 9 g/l, maximální podíl alkoholu je stanoven na 12,5 % u bílých a růžových, na 13 % u červených vín. Pokud chce vinařství prodávat svatomartinské, musí projít hodnotícím procesem a odbornou ochutnávkou, teprve poté je udělena ochranná známka. V roce 2005, kdy se poprvé udělovala, se vyrobilo 125 000 lahví. Loni to bylo už 2,2 milionů lahví.

Svatomartinské víno je vyráběno z odrůd:

  • Müller Thurgau,
  • Veltlínské červené rané,
  • Muškát moravský,
  • Modrý Portugal,
  • Svatovavřinecké
  • a Zweigeltrebe.

Proč se slaví svatý Martin

Svatý Martin žil ve čtvrtém století jako Martin Tourský. Podle legendy jednoho večera dal půlku svého vojenského pláště polonahému žebrákovi. Následující noc se mu pak zjevil Kristus, který měl oblečený právě tuto polovinu jeho pláště. Martin se poté rozhodl nechat pokřtít a zasvětil svůj život Bohu. Byl biskupem v Tours, žil jako mnich v zastrčené chatrči. Je patronem vojáků, koní, jezdců, hus a vinařů a je zobrazován na koni s půlkou pláště a se žebrákem.

Oslava dne spojeného se svatým Martinem se tradičně konají po celé Evropě. V České republice sice během socialismu byl tento svátek spíše utlumen, ale v dnešní době se slaví stejně jako po celé Evropě.

Tradičně se svatý Martin slaví hlavně v Porýní, v Holandsku, v Belgii, v Polsku nebo Norsku. V některých zemích se zamaluje svatomartinský oheň, jinde se slaví v průvodu, v jehož čele jede muž na koni.

Svatý Martin se slaví v první polovině listopadu a je to taková uzavírající oslava léta. Konzumují se první plody letošního roku, otevírají se letošní mladá vína. Tradičně v tento den končila čeládce služba a končil zemědělský a hospodářský rok. A to už si pořádnou oslavu zaslouží.

Přijede Martin se sněhem?

Svatý Martin připadá na začátek listopadu, což často bývá přesně ten čas, kdy na podzim začíná padat první sníh. Říká se tak, že svatý Martin přijede na bílém koni. Lidová prognostika vychází z faktu, že Martin byl voják a na bílém koni jezdil docela často. V minulosti navíc v tento den opravdu často začínalo sněžit a tak se to vžilo.

(foto: Jeff Siepman on Unsplash)

Neváhejte sdílet: